diumenge, 27 de març del 2011

El gran repte de la CUP

La CUP és una organització amb uns objectius de màxims (independència dels Països Catalans, radicalitat democràtica, justícia social) i que, de moment, encara té una estructura eminentment local. Sembla una combinació difícil de gestionar, però sovint senzillament es tracta de portar els mateixos principis que inspiren els grans reptes al pensament i funcionament local.

Així, a nivell nacional, nosaltres no discutim quin tipus d'estatut ens permeten tenir, ja que entenem que això equivaldria tan sols a triar de quin color volem tenir la gàbia. Tampoc ens conformem amb gestionar la misèria que prové del capitalisme, volem provar noves formes econòmiques basades en paràmetres d'equitat i respectuoses amb el medi ambient. No ens donem per satisfets amb models democràtics que demanen el nostre parer cada quatre anys, anhelem una societat civil mobilitzada constantment que supervisi i controli l'activitat política i econòmica del país.

Igualment, a nivell local, nosaltres no volem entrar als ajuntaments per discutir sobre l'amplada d'una vorera, volem posar en qüestió models urbanístics sencers que actualment estan més al serveis d'especuladors que no pas de les persones que hi viuen. No entrem a esmenar l'ordenança de civisme, plantegem via moció per què les problemàtiques socials sempre acaben mal apedaçades amb mesures repressives. Igual que no hem discutit quants metres quadrats calen per dedicar a un memorial a l'edifici del Roser, sinó de perquè en un lloc d'aquesta importància simbòlica pels lleidatans i lleidatanes s'acaba fent un hotel de luxe. I quan parlem de mesures de participació, no ens conformem amb que aquestes tan sols figurin sinó que exigim que siguin realment efectives i siguin una garantia de democràcia i transparència.

Crec que això és una singularitat en una país com el nostre, tant acostumats com estem a partits polítics que tans sols pretenen perpetuar-se en el poder per tal de seguir mantenint els seus privilegis, pel que no discuteixen mai de problemes de fons i els encanta perdre's en debats de forma. Per això és important que quan fem la campanya electoral no caiguem en les dinàmiques dels altres partits. És fàcil caure en el parany d'entrar a discutir sobre els nivells de trànsit en tal carrer, si tal o qual zona està molt bruta o si aquí cal ficar un arbre més o menys. La CUP no pot entrar en aquests debats estèrils, cal anar més enllà i ficar en qüestió el model de ciutat, per això calen anàlisis més profunds, més incisius, més reflexionats i més coherents. Això no vol dir que un cop a l'ajuntament no estiguem per ficar faroles, per remodelar voreres o per millorar el servei de recollida d'escombraries, però tenim molt clar que no és això el que ens mou, ja que, si tan sols fos això, qualsevol partit ho podria fer, al marge de les seves coordenades polítiques.

Nosaltres no volem que la gent ens voti perquè coneix el o la nostra cap de llista i en aquella foto sembla una bona persona, volem que ens votin perquè estan d'acord amb les nostres idees, amb el nostre projecte de ciutat i amb el nostre projecte de país. Perquè comptat i debatut, el nostre objectiu no és entrar a l'ajuntament, sinó transformar la ciutat, el país i la societat. Entrar a l'ajuntament serà una eina més però que ningú tingui cap dubte que, si no entrem, continuarem al peu del canó disposats a lluitar per allò que creiem just.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cal tenir en compte que:

Aquest bloc presenta únicament l'opinió del seu autor i, en cap cas, expressa el pensar de cap de els organitzacions a les que pertanyo.